Штампа

Студентска посета Факултету за стројништво у Љубљани

ljubljana-01

Унија студената машинства и грађевинарства из Краљева заједно са колегама са Студентске уније Факултета инжењерских наука из Крагујевца и Машинског факултета из Бања Луке били су гости Машинском факултету у Љубљани. У Љубљани су нас дочекале наше колеге са Факултета за стројништво и професори љубљанског факултета са традицијом дугом скоро један век.

Студенти су прво посетили словеначки градић Ново место ради обиласка фармацеутске компаније Крка д.д. и упознавања са њеним условима рада. Након обиласка фармацеутске компаније наши студенти су се упутили у иновативну европску компанију Бринокс основану 1983. године која је специјализована у пружању брзих и ефикасних решења сложених проблема у процесној индустрији. Бринокс је компетентан партнер и снабдевач целокупног процеса постројења, од лабораторије до производње индустријске масе. Сарађивали су са фармацеутским компанијама Хемофарм АД, Крка д.д., САНДОЗ, са млекарама Имлек, Зелене Долине, Љубљанске млекарне и многим другим познатим фабрикама широм Европе из хемијске, фармацеутске и прехрамбене индустрије.

Следећег дана најпре су посетили Факултет за стројништво у Љубљани који је засигурно један од водећих факултета из машинске струке на овим просторима са респектабилном традицијом и постигнутим резултатима. У оквиру поменуте посете наши студенти су имали прилику да се упознају са начином функционисања, капацитетима факултета, али и да сазнају више о студијама на факултету у Љубљани.

Истог дана су посетили и фирму ЛитостројПауер и термоелектрану ТЕ-ТОЛ. Фирма ЛитостројПауер обухвата неколико реномираних европских компанија са заједничким седиштем у Љубљани, удружених због искуства и потенцијала у производњи водених турбина и хидроенергетске опреме. Својим клијентима нуде интегрисана решења. Врше реновирања и побољшања хидроелектрана.

Термоелектрана ТЕ-ТОЛ у Љубљани је највећи енергетски објекат у Словенији и ради од 1966. године. ТЕ-ТОЛ годишње снабдева више од 90% тражње у систему даљинског грејања Љубљане и око 3% потреба за електричном енергијом Словеније. У термоелектрани је омогућена шестомесечна пракса студената током које се упознају с технолошким процесима, уче о биљкама и послу у термоелектрани.

Последњег дана студенти су имали слободног времена за обилазак Љубљане и уживање у њеним лепотама. У свакој фирми наши студенти су добили одговоре на многа питања и позвани су на аплицирање за праксу или, једног дана, посао у истим.

 Galerija

Youtube                  Linkedin                  Twitter                  Facebook                  Instagram