Штампа

In Memoriam: Проф. Десимир Јевтић, премијер, професор, привредник, дипломата, сликар, пчелар

desimir-jevtic13. октобра 2017. године, преминуо је проф. др Десимир Јевтић, наш Деско.

Рођен је 16. децембра 1938. године у Крушевцу, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је 1962. на Машинском факултету Београдског универзитета, где је 1976. године завршио постдипломске студије и магистрирао. Докторирао је 1978. године, такође на  Машинском факултету Београдског универзитета. У фабрици ИМК “14 октобар” прошао је пут од пројектанта до директора ООУР-а за Развој.

У периоду од 1978. до 1981. године био је Старешина Одељења у Краљеву, Машинског факултета у Београду, где је изводио наставу из предмета Грађевинске и рударске машине. На место генералног директора фабрике ИМК “14. Октобар” из Крушевца именован је 1981.године. На челу фабрике остаје наредних пет година а фабрика доживљава процват и постаје једна од  најбољих фирми у бившој СФРЈ. За изузетне резултате које је постигао у руковођењу фабриком добија и награду Авноја. У истом периоду остварио је запажене резултате, како нанаучном тако ина стручном плану: написао је већи број научних радова и остварио више иновација из области технике.

Његови резултати су били врло запажени, па је 6. маја 1986.године именован на место председника владе Републике Србије (у то време председник Извршног већа Србије). На челу владе Републике Србије остаје до краја мандата - 5. децембра 1989. године.

1990. године изабран је у звање редовног професора Машинског факултета у Краљеву. Аутор је две књиге и више стручних радова објављених у земљи и иностранству.

Исте године именован је на место амбасадора СР Југославије у Румунији, где је провео девет година. У време трајања мандата амбасадора изводио је наставу на Машинском факултету у Краљеву, учествовао у комисијама за одбрану магистарских и докторских радова.

У слободно време у Румунији проф. др Десимир Јевтић је почео да слика и да ваја. При амбасади је имао свој атеље. Имао је 12 самосталних ивише колективних изложби у земљи и иностранству. Често је говорио да је у сликарству налазио спас од политике. Био је почасни  доктор наука Универзитета у Букурешту. Поред многих признања био је и носилац Ордена рада са сребрним зрацима. Говорио је руски, енглески, румунски. Из хобија почео је да се бави и пчеларством. Објавио је три књиге о пчеларству.

Професор Десимир Јевтић је дао немерљив допринос развоју нашег факултета, чији ће га колектив памтити као неприкосновени стручни и људски ауторитет.

Штампа

Oдржана конференција Тешка машиноградња 2017

hm2017-01

Под покровитељством Републике Србије-Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у периоду од 27 јуна до 1 јула, на Златибору, у одмаралишту Дунав, одржана је девета Међународна научна конференција тешка машиноградња-ХМ 2017.  На конференцији су презентовани најновији научни и истраживачки резултати из области:

Штампа

Посета Рашкој – промоција тематског зборника ''Добривоје С. Божић – Изумитељ савременог система кочења воза''

bozic-raska-08

Под окриљем манифестације ''Музеји Србије'' у Центру за културу Градац у Рашкој 17.05.2017. године одржана је промоција тематског зборника ''Добривоје С. Божић – изумитељ савременог система кочења воза'' у издању нашег факултета.

Штампа

Одржана седница Сената Универзитет на нашем факултету

senat-06

У четвртак, 27. априла, 2017. године, са почетком у 14,00 сати, на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву одржана је XLIV седница Сената Универзитета.

Штампа

Посета ученица Факултету поводом Дана девојчица

dan-devojcica-07

У оквиру активности професионална оријентација, поводом Дана девојчица, ученице основних школа "IV краљевачки батаљон" и "Вук Караџић" посетиле су Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву.

Youtube                  Linkedin                  Twitter                  Facebook                  Instagram